onsdag den 3. juli 2013

Som en leg...


Det gik så godt, da vi havde gæster i tirsdags...der kan jo ikke undgå at være en del larm, når der pludselig er 4 ekstra mennesker her og de to af dem er "småfolk" på 1 og 3 :) Jakob havde været en smule træt det meste af dagen og det var en prøvelse at få sat maden over, for han småbrokkede sig og pylrede...Vi var lige ved at tænke om vi skulle aflyse...

Men så kom gæsterne, til fods og det gode vejr gjorde at vi også kunne være ude...

Jakob startede på sit værelse, og man kan jo tydeligt se han lytter, når der kommer nye stemmer, og barnestemmerne, der både grinede, græd og skreg rørte ham faktisk ikke! Og lige pludselig kommer han selv gående ud i stuen, han sætter sig over på legetæppet, hvor de to andre sidder og leger og udforsker legetøj, og så trykker de alle tre på det samme legetøj, man kan se de kigger på hinanden. Den lille pige som er den mindste hiver klaveret over til Jakob og sætter ansigtet ind foran hans, det er tydeligt han skal hjælpe hende med at spille :) og da drengen på et tidspunkt tager Postmand Per flyveren og holder den op i luften rækker Jakob ud efter billedbogen, som flyveren har på krogen :) Det ser så sødt ud og han går faktisk frem og tilbage fra værelset til stuen. Den lille dreng er også inde på Jakobs værelse og de ser ipad sammen :)

Fantastisk. Det er første gang Jakob selv opsøger dem og aktivt leger med, det har vi aldrig oplevet på den måde...

Vi spiser altid sammen på hverdage med dette par, på den måde bliver det ikke så sent og det er rigtig hyggeligt og afslappet og vi får ikke "fin" mad, det er mad alle kan lide, også børnene...

Efter 3 timer er Jakob fyldt op, og han søger ud på badeværelset og får lov at plaske i lidt vand i brusenischen, mens vi siger farvel til vores venner.

Det er virkelig pudsigt, for støjniveauet når der er børn i den alder er jo bare højere :) Her hos os er der bare mere stille, sådan er det...for Jakob farer jo ikke sådan rundt og Emma gør egentlig heller ikke, og vi gør heller ikke. Vi er ret stille mennesker af natur og Emma er nærmest kodet til at være mere stille...


I går var Jakob uden overskud, Emma og mig måtte ikke råbe for højt, grine for højt eller løbe for meget omkring...Ikke at man slet ikke må røre sig osv. men f eks da vi badede blev han rigtig ked af det, stemmerne lyder jo meget højere på badeværelset inde i brusenischen, det magtede han ikke. Emma og mig leger altid og synger i badet, noget han ellers normalt tolererer, men sådan er det. Hvis der er sket meget en dag, så "betaler" man prisen dagen efter...men jeg synes den pris er værd at betale...også for Jakob. Det er godt for ham at lege og udforske sig selv med andre børn...Og det er godt for os at grine og snakke med andre voksne. Og Emma har godt af at opleve huset med lidt mere liv i :)

Men vi er stille mennesker og vores børn er relativt stille...Vi egner os ikke til fællesferier med venner og familie...Jo nogle dage i sommerhus, men der er ingen tvivl om at vi aldrig kommer til at tage på fællesferier i en uge f eks. Jakob ville ikke kunne magte den slags "ståhej" i så lang en periode, og vi ville måske heller ikke :) Emma sov til kl 9:30 igår...så hun bliver også fyldt op...Men det har en del at gøre med børnenes alder, selvfølgelig er der mere larm, når det ene barn er omkring et år...Når børnene bliver ældre er larmen anderledes...Sådan er det.

I går var en dejlig dag...Emma foreslog vi gik en ekstra lang tur om formiddagen og Jakob er så glad for sin nye "jogger" vi har lånt at hjælpemiddelcentralen, at vi er begyndt at tage den fremfor trækvognen....Hun skubbede den så han kørte lidt selv og løb så efter ham og råbte: "Ninky stikker af!" og så grinede både hun og Jakob..."Mor han tror han kører selv!"

Om aftenen kom min mand hjem med pizza og han havde købt nye sko til sig selv og Jakob...der er altid lidt bøvl med sko til Jakob, hans storetæer er ret lange nemlig, så hans sko er begyndt at virke så lange...men de fine storetæer skal jo også være der :)

Det var så dejligt lunt igår at vi satte os ud i udestuen og Emma og Jakob hoppede på trampolin sammen, den er han blevet så glad for at han selv går hen og vil op på den nu...så holder de i hånd og hopper...eller Emma bærer ham og hopper, men det ser helt specielt sødt ud, når de står sammen og holder i hånd og hopper...I går hoppede hun først og så griner han, når han sidder ned og måsen letter, hver gang Emma hopper...så lagde hun sig ned og sagde: "Din tur!" og så rejste Jakob sig op og klappede og gik rundt eller hoppede og det var jo megasejt...se nu begynder der at ske noget med deres leg...Noget: "Først dig, så mig-agtigt"...på et tidspunkt går de rundt i haven sammen hånd i hånd og den gemmer sig under den store busk i hjørnet, man kan se Jakobs ben, man kan se han står og dimser med en gren og Emma griner af ham, fordi det ser sødt ud og fordi han bliver inde i busken :)

Nu begynder han at give mere igen når de leger, nu er han med...på en anden måde, der er mere samspil.

Så satte hun ham i den lille børnestol og hun satte sig i den store stol og så sad de der og kiggede ipad sammen, han kan godt se forskel, når det er Emmas ved han godt at han ikke bare kan se musik eller bestemme :) Men hun lader ham ofte se musik...

Hun er så god mod ham...Emma lærer at være omsorgsfuld og måske i højere grad en del af en enhed, der ALLE sammen skal bidrage til helheden/ enheden.

I går ryddede hun op i udestuen. hun ryddede op i sit tøjskab, hun gjorde orden i køleskabet og hun vandede blomster...og så kommer hun og siger: "Mor kom og se hvad jeg har lavet..." og så roser jeg hende til skyerne!!! Fordi hun virkelig er så hjælpsom og dygtig, hun gør det fordi hun gerne vil, fordi hun gerne vil hjælpe og fordi hun bliver stolt når man anerkender at hun har gjort noget godt, noget som er godt for familien...og hun forventer ikke penge. Emma motiveres ikke af penge, at man så får 5 kr. eller 10 kr. Hun gør det fordi hun gerne vil gøre os glade...Og hendes belønning er den ros hun får. Men jeg er meget bevidst om, at hun ikke må gå og gøre alle de her ting fordi hun vil løfte en byrde fra os...der er en forskel på at gøre det af lyst og "kedsomhed" :) fremfor at gøre det fordi "så slipper mor og far"...og sådan er det ikke. Hun gør det fordi hun synes det er sjovt. Og så spejler hun sig selvfølgelig i det vi gør og det vi siger...For vi går meget op i at vores lille familie er en kerne, at det er os, der hører sammen og er stærke og det fælleskab vi har også betyder at alle skal bidrage...at man gerne må gøre ting for hinanden, bare for at glæde hinanden...

Jeg er stolt af Emma, hun er sådan et fint lille menneske allerede...Jeg håber hun får det smukkeste liv. I går da vi gik tur, sagde hun at hun gerne vil bo på en lille gård når hun bliver voksen, så må Jakob komme og lege med dyrene og "mor du må passe din egen kanin og du må få en hest"...Jeg sagde at det lyder smukt. "Jamen mor det kommer til at ske og jeg glæder mig til det...". Lige siden Emma var 3 år har hun sagt hun ville være frisør...det holder hun stadig fast i...det skulle ikke undre mig hun bliver det. Og at hun kommer til at bo på en gård for hun elsker dyr...Men hvis drømmene skifter...er det jo også ligemeget, jeg beder bare til hun får præcis det liv hun ønsker sig.

Og Jakob...Vi skal nok sørge for at afkode hvad hans drøm er. Og så må vi allesammen hjælpe hinanden med at få den til at gå i opfyldelse. :) Ligesom vi hjælper hinanden med alt det andet...Ikke af pligt, men af lyst. Det er vel sådan man gør når man elsker hinanden?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar